Κατοικία στη Σάμο

Ανακαίνιση

 Μελέτη

Περιγραφή της οικίας (αρχική κατάσταση)

1. Γενικά

Το κτίριο βρίσκεται σε περιοχή με έντονο φυσικό ανάγλυφο, στη συμβολή δύο οδών του οικισμού που τέμνονται σχηματίζοντας οξεία γωνία πράγμα που καθορίζει και το σχήμα του κτίσματος. Λόγω της υψομετρικής διαφοράς μεταξύ των δύο δρόμων το κτίριο εμφανίζεται διώροφο στη δυτική όψη και ισόγειο στην ανατολική. 
Η εσωτερική διαρρύθμιση του κτιρίου ακολουθεί σε γενικές γραμμές την τυπολογία ανάλογων Σαμιώτικων σπιτιών. Ο όροφος ή «ανώι» θεωρείται το «καλό σπίτι» και περιλαμβάνει τον προθάλαμο, ένα υπνοδωμάτιο και έναν χώρο για τη συγκέντρωση και τη διημέρευση της οικογενείας. Στον προθάλαμο εντοπίζεται και η «καταπακτή» που ενώνει το «ανώι» με το «κατώι» με ξύλινη κλίμακα. Στο ισόγειο ή κατώι ή γινόταν η σταύλιση των ζώων, η αποθήκευση κυρίως του λαδιού και του κρασιού αλλά και η φύλαξη διαφόρων σκευών και εργαλείων. Στο «κατώι» υπάρχει εστία καθώς και χώρος για το πλύσιμο των σκευών.
Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της μορφολογίας της οικίας, που απαντάται σε πλείστα των Σαμιώτικων οικιών, είναι το συμμετρικό άνοιγμα των δύο παραθύρων στον κλειστό εξώστη του ορόφου. Πρόκειται για μία αρχιτεκτονική λύση δύο παραθύρων στην πρόσοψή που στρέφονται πάντοτε προς το δρόμο ή στη «θέα».

2. Κατάσταση του κτιρίου
Η εικόνα του κτίσματος δεν ήταν καλή. Το βόρειο τμήμα της στέγης είχε αστοχήσει και καταρρεύσει. Ο όροφος παρουσίαζε απόκλιση από την κατακόρυφο, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα του, όπου έγερνε επικίνδυνα. Η τοιχοποιία του κτιρίου «μπαγδατί» εμφάνιζε εκτεταμένες ζημιές , ενώ ζημιές παρουσιάζονταν και στην λιθόκτιστη τοιχοποιία. Όλα τα ξύλινα μέρη του κτιρίου-πατώματα (δάπεδο, δοκάρια), οροφές, στέγη, πρέκια- είχαν προσβληθεί από σκουλήκι ενώ μετά και την κατάρρευση και της στέγης η κατάσταση είχε επιδεινωθεί μια και τα νερά της βροχής είχαν διαβρώσει τις ξύλινες κατασκευές.

Study

Description of the house (home state)

1. General

The Samos project proposed a dramatic transformation of this, once abandoned, Island home into liveable quarters and to accentuate the qualities of this unique place transforming  into both a destination and landmark.

The building is located at an intersection of 2 very steep slopes.  Due to the height difference between the two roads, the building appears to be  double leveled.
The first level is considered the “good house” which includes the hall, a bedroom and a living room. As we proceed into the lobby we come across a”hatch” that connects the “upper floor”to the “cellar” with a wooden ladder. The  ground floor used to  be the makeshift house  for animals and the storage of fruits olive oil and wine. In the “basement” there is also a fireplace and space for washing  cooking utensils.

2. Status of the building
The condition of the building before the reconstruction was in very poor shape. Specifically, the northern part of the roof had collapsed. The result was that the first floor had deviated from the vertical axis. The masonry of the building showed extensive damage to both coatings and at the structure of the wall. All the wooden parts of the building-floors, beams, ceilings shutters and roof were infested by woodworm!  After the complete  collapse of the roof the damges became much worse due to rain water exposure. 


 Κατασκευή

Στόχος του γραφείου μας ήταν η ανακατασκευή του κτιρίου και η χρήση του ως κατοικία. Αναπόφευκτα λοιπόν προκύπτουν κάποιες ανάγκες μετατροπών στο εσωτερικό, ως επί το πλείστον, αλλά και κάποιες ελάχιστες στο εξωτερικό του κτιρίου.

Στο ισόγειο, όπως φαίνεται και στα συνημμένα σχέδια, ο τραπεζοειδής χώρος της μεγάλης αποθήκης έχει σχεδιαστεί ως χώρος ύπνου ενώ η απότομη σκάλα με καταπακτή προς τον όροφο έχει αντικατασταθεί με ξύλινο κλιμακοστάσιο, άνετο για τη συνεχή καθημερινή επικοινωνία των δύο επιπέδων.

Στο δεύτερο τμήμα του ισογείου έχει σχεδιαστεί μικρή κουζίνα με τραπέζι – πάσο και λουτρό χωρίς να αλλοιωθεί στο παραμικρό η αισθητική της προγενέστερης κατάστασης.

Στον όροφο, το αρχικό καθιστικό της οικίας διατηρεί τη χρήση του, εκμεταλλευόμενοι έτσι την ειδυλλιακή θέα, μέσω των δύο ανοιγμάτων του κλειστού εξώστη, προς το λιμάνι του Βαθιού.

Το υπόλοιπο του ορόφου του κτιρίου, αυτός που χρησιμοποιείτο και ως μπακάλικο από τους προγενέστερους ιδιοκτήτες, έχει χωριστεί σε νοητές ζώνες λειτουργίας. Έτσι στη νοτιοανατολική γωνία του χώρου σχεδιάστηκε η κουζίνα της κατοικίας. Στη βορειοδυτική πλευρά του δωματίου τοποθετείται η τραπεζαρία.

Σημαντικές αλλαγές στο κτίριο που να έχουν σαν αποτέλεσμα την αλλοίωση του χαρακτήρα και της ιστορίας του δεν έχουν γίνει. Τα βασικά δομικά και διακοσμητικά του στοιχεία καθώς και ο αρχιτεκτονικός του σχεδιασμός παραμένουν αναλλοίωτα.

 

 Construction

Our ultimate goal was to restore the building for residential use. As we began the project we came across adjustments to both the interior and exterior of the building.

At the ground level, as shown in the attached floor plans, the trapezoid room has been designed to serve as a bedroom. The steep ladder at the trap door has been replaced by a staircase with easy accessibility.

At the second part of the ground level we also constructed the kitchen, dining room, and bathroom.

As we proceeded to the upper level the original seating area was kept intact, to take advantage of the extraordinary view of the gulf of Vathi.

The rest of the upper level was renovated, and kitchen area, dining area and bathroom were added.

There were no major changes done, that would distort the original, architectural, character of the building. The basic structural and decorative details have been restored to the original beauty.